Drukbezochte info-avond indrukwekkende voorbode van onthulling monument vliegtuigcrash

Drukbezochte info-avond indrukwekkende voorbode van onthulling monument vliegtuigcrash

Woensdagavond werd in gemeenschapshuis De Wis in Castenray op indrukwekkende wijze een presentatie gegeven over de vele Amerikaanse, Britse en Duitse bommenwerpers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Venray zijn neergestort. De avond was een voorloper op de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan een van de crashes.

Er werd aandachtig en vol bewondering geluisterd naar oud-luchtmachtpiloot Joop Hendrix, die op zijn beurt een zeer uitvoerig en interessant betoog hield. Aansluitend werden diverse ooggetuigen van de vliegtuigcrashes aan het woord gelaten. Zij gaven aan dat ze als kind heftige dingen moesten meemaken en hier nu nog vaak aan moeten denken.

Hendrix is lid van de vereniging The Planehunters Recovery Team, een Nederlands-Belgische organisatie die zich bezighoudt met het zoeken naar restanten van gecrashte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Hierna proberen ze familieleden van de gestorven inzittenden te achterhalen om hen informatie en een tastbare herinnering te geven. Daarnaast was de Helmonder ook lid van de Venrayse werkgroep 'Vliegtuigcrashes en Noordlandingen 1940-1945'.

Stichting Heemkundig Genootschap Castenray en Werkgroep Historie Leunen hebben zich ingespannen om een herdenkingsmonument te realiseren als een memorie aan de crash van een Amerikaanse B17-bommenwerper die in oktober 1943 uit de lucht werd geschoten. Op zaterdag 24 september wordt het gedenkteken groots onthuld. Om 14.00 uur zal Jan Strijbos, voorzitter Stichting Heemkundig Genootschap Castenray, de aanwezigen welkom heten waarna leerlingen van de plaatselijke basisschool het monument zullen onthullen en een gedicht zullen voordragen. Daarnaast zal locoburgermeester Jan Loonen een toespraak houden en vliegt een historische Spitfire over vanuit luchtmachtbasis De Peel. Bijzonder is dat deze middag vijf familieleden van de omgekomen Amerikaanse vliegers overkomen om bij de plechtigheid aanwezig te zijn.

Het gevechtsvliegtuig stortte neer boven 't Schoor, waarbij zowel op het grondgebied van Castenray als van Leunen brokstukken en lichamen van de inzittenden terechtkwamen. Van de tien bemanningsleden overleefden slechts twee de crash.

Foto: 
Omroep Venray