Castenrayse kerkbestuur luidt de noodklok: sluiting dreigt

Castenrayse kerkbestuur luidt de noodklok: sluiting dreigt

Het kerkbestuur in Castenray is bezorgd over de toekomst van de kerk in het dorp. Wegens een onderbezetting van het bestuur is het mogelijk dat per 1 januari 2017 geen wekelijkse diensten meer kunnen worden verzorgd. In het ergste geval moet de kerk voorgoed worden gesloten.

Het bestuur kampt al jaren met een onderbezetting. De afgelopen jaren zijn veel pogingen ondernomen om hier een einde aan te maken, echter zonder succes. De laatste tijd is het gebrek aan bestuursleden nog sterker toegenomen door het naderende vertrek van vicevoorzitter en penningmeester Henk Classens en bestuursleden Peter Philipsen en Math Marcellis. Zij stoppen per 31 december vanwege het aflopen van de bestuurstermijn.

Hoewel Frans Wiertz, bisschop van het bisdom Roermond, eerder liet doorschemeren de kerken in kleine, landelijke kernen open te willen houden voor erediensten, lijkt Castenray hier in het nieuwe jaar niet meer aan te kunnen voldoen. ''Indien de bestuurlijke situatie per 1 januari niet ten goede is gekeerd, dan kan dat tot gevolg hebben dat er in het weekend geen Heilige Mis kan worden gehouden'', schrijft het bestuur in een noodoproep aan de dorpsbewoners. Wellicht dat ook de doorgang van uitvaart- en andere bijzondere diensten in gevaar komt. Ook het bestaansrecht van het dames- en herenkoor staat hierdoor op losse schroeven.

Om de penibele situatie te veranderen, doet het bestuur een oproep aan alle betrokken Castenrayse parochianen. ''Omdat het thans vijf voor twaalf is, en bij een ongewijzigde situatie op 1 januari vijf over twaalf is'', aldus het kerkbestuur. Men hoopt dat dorpelingen opstaan en zich geroepen voelen de kerk van de ondergang te redden.

Foto: 
Omroep Venray