Op de Duitse Begraafplaats in Ysselsteyn blijkt ook een zes weken oude baby te liggen.

Johannes van Lent overleed op 1 april 1945 na de bevrijding van het zuiden van Nederland in Kamp Vught, waar zijn moeder vastzat op verdenking van ongeoorloofde banden met de bezetters. Dat de jongen op deze begraafplaats ligt, komt omdat zijn onbekende vader mogelijk Duitser was.

Er liggen meer Nederlanders op deze begraafplaats dan voorheen werd aangenomen. Tot nu toe werd van 300 landgenoten uitgegaan, het blijken er bijna twee keer zo veel te zijn. Landverraders, mensen die heulden met de vijand, landgenoten die in vreemde krijgsdienst waren geweest. De begraafplaats telt 32.000 kruisen.

Het is een van de grootste Duitse begraafplaatsen in Europa, maar toch onbekend. Dat is niet voor niets. Nederlanders wilden niet aan hun bezetter herinnerd worden en er was de angst voor aandacht uit ongewenste hoek, van neo-nazi’s.

Historicus Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit in Nijmegen wist wel van de begraafplaats en kwam er geregeld. Toen zich vorig jaar een kans voordeed om er onderzoek te beginnen, bedacht hij zich geen moment. Hij is geïntrigeerd door het beeld van de stereotiepe Duitsers zonder dat we weten wie het zijn.

"We praten over hen als bezetters, SS'ers of als een onderdeel van een regiment. Maar niet als personen, voor ons zijn het geen mensen. Rosendaal wil proberen te begrijpen wie het zijn."

Met zijn studenten gaat Rosendaal de komende jaren op zoek naar de achtergrond en herkomst van de doden in Ysselsteyn. De verkennende fase heeft al een verrassend resultaat opgeleverd: er liggen veel meer Nederlanders dan gedacht.

Foto
Omroep Venray
Bron
NOS