Lezing over ''De mijnbouw en de mijnwerkers in Limburg”

in
Lezing over ''De mijnbouw en de mijnwerkers in Limburg”

Het bestuur van de Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 22 september in De Kemphaan op het Kennedyplein 1 in Venray een lezing. Deze lezing wordt verzorgd door de heer Willibrord Rutten en heeft als titel “De mijnbouw en de mijnwerkers in Limburg”

Het jaar 2015 is uitgeroepen tot ‘Het jaar van de mijnen’, om de herinnering aan de Limburgse mijnwerkers levend te houden. Een groot deel van de 20e eeuw was de Nederlandse energievoorziening in hoge mate afhankelijk van steenkool uit Limburg.

Pas in de jaren 1970 kwam hieraan een einde. Tienduizenden mijnwerkers moesten toen omzien naar ander werk. De mijnbouw is van groot belang geweest voor de identiteit van de streek rondom Heerlen, Geleen en Kerkrade, maar ook tot ver in het Noorden van Limburg was de aantrekkingskracht van de kolenmijnen merkbaar.

In Horst vertrok iedere werkdag om 4.00 uur een pendelbus vanaf garage Van den Munckhof om mijnwerkers op te halen in Venray, Oirlo, Wanssum en Horst.. Joost van de Vorle (zie foto) heeft een lijst gemaakt van mijnwerkers uit de Gemeente Venray vanaf 1945 en die telt 76 namen.

De lezing zal gaan over de aard van het werk onder- en bovengronds, de sociale verhoudingen en de cultuur in de nu verdwenen samenleving rondom de Limburgse kolenmijnen. Het beloofd een boeiende lezing te worden.

De lezing begint om 19.30 uur. Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk. Zij zullen gevraagd worden een bijdrage van 2 euro in de collectepot te doen.

Foto: 
Marion Minten (Omroep Venray)