Jaarlijks krijgen tienduizenden Nederlanders een beroerte. Wat vaak vergeten wordt, is dat deze aandoening niet alleen ouderen treft.

Willem Philipsen werd al op 23-jarige leeftijd getroffen door deze aandoening. Hij is één van de sprekers tijdens een symposium op 10 mei dat de CVA Keten regio Noord-Limburg ter gelegenheid van de Dag van de Beroerte (13 mei) organiseert. Op 13 mei zelf is er een informatiemarkt in de hal van VieCuri Venlo.

Willem Philipsen (30) had op zijn 23e een bloeiende carrière als gitarist bij onder andere Postmen, Anouk en Soulvation. Van de een op andere dag was zijn carrière als gitarist over; hij werd getroffen door een beroerte. Er volgde een jaar van revalideren. Nu, zeven jaar later, heeft hij eigen bedrijf als componist voor bedrijfsfilmpjes.

Hij noemt het botte pech dat het hem overkwam, maar hij haalt er veel positiviteit uit. Je leert om je leven op een andere manier op te pakken. Zwemmen heeft Philipsen goed geholpen in zijn herstel. De grootste kick haat hij uit zwemmen in een rivier. Hij traint in de Maas.

Philipsen zwemt alleen met zijn rechterkant, omdat hij links grotendeels verlamd is. Binnenkort doet hij, met een zwemmaatje, mee aan een grote zwemwedstrijd in Spanje. Verder is hij ambassadeur van de Edwin van de Sar Foundation, deze stichting zet zich in voor mensen met een hersenbeschadiging.”

De informatiemarkt op 13 mei in de hal van VieCuri is voor iedereen toegankelijk. Deelnemers zijn de zorgverleners in de CVA Keten waaronder VieCuri, Proteion Thuis, De Zorggroep, SGL en verpleegkundigen van de afdeling Neurologie in VieCuri.

Tijdens de markt is er met name aandacht voor preventie, leefstijl en gevolgen van een beroerte. Bezoekers kunnen onder meer hun bloeddruk laten meten en advies inwinnen. Lees het hele programma op: www.cvaketen.nl

Foto: Wil Husken (Omroep Venray)