De apotheek van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen begint met een proef om verspilling van medicijnen te voorkomen.

De patient krijgt de medicijnen mee in een plastic zak met een chip erin. Hiermee kunnen overgebleven medicijnen opnieuw worden meegegeven aan andere gebruikers.

Het idee van Anja Vissers uit Castenray wordt hiermee in de praktijk gebracht. Vissers was in oktober 2011 de winnares van ‘Het Beste Zorgidee’ van 2011 met haar ingezonden idee: ‘bij de apotheek geretourneerde medicijnen hergebruiken door middel van vacuüm sealen’. Zij won hiermee een prijs van €10.000,-.

Vissers wilde met haar idee de kosten in de zorg drastisch terugdringen. ‘Het idee is om voordat medicatie de apotheek uit gaat, de medicatie per doosje vacuüm te sealen. Als de medicatie retour komt bij de apotheek ter vernietiging kan deze worden teruggenomen, gecrediteerd en hergebruikt voor derden.

Er zijn kleine meetapparaatjes beschikbaar die de bewaarcondities zoals temperatuur kunnen bijhouden. Zo kun je zien of de patiënt ook adequaat de aanbevolen bewaarcondities heeft gevolgd.’ Anja Vissers kwam op het idee doordat ze dagelijks in haar functie als apothekersassistente te maken krijgt met het weggooien van medicijnen. Dit idee zou aanzienlijk kostenbesparend werken volgens haar.