Limburg is muziek. Precies die liefde voor muziek brengt jong en oud bij elkaar. Amateur, semiprofessionele en professionele muziekbeoefening zijn geen aparte werelden, maar continu met elkaar verweven; door projecten, activiteiten en producties. Een goede samenwerking tussen professionals en amateurs combineert het beste van twee werelden.

Het Limburgs Symfonie Orkest trekt in het voorjaar langs plaatselijke gemeenschapshuizen en kleine theaters om op te treden met Limburgse harmonieën, fanfares en brassbands. Negen amateurverenigingen halen in mei en juni het LSO in huis.

“Je dient als orkest goed te beseffen dat je je bestaansrecht ontleent aan je directe omgeving. Dat je in jezelf moet investeren. Dat vereist dat je naast je reguliere programmering ook regelmatig van de gebaande paden moet afstappen om door te dringen tot in de haarvaten van de samenleving” aldus Roger Niese, projectcoördinator van dit project en tevens (bas)klarinettist bij het LSO.

Wanneer er op brede schaal uitwisseling is tussen amateur- en professionele kunst, worden amateurs uitgedaagd om zich verder te ontwikkelen en professionals gaan ‘terug’ naar de plek waar het begon, waar hun passie geboren en aangewakkerd werd. Aan beide zijden zorgt het dus voor hernieuwde inspiratie en verdieping.

Elke vereniging verschilt in werkwijze, benadering en ervaring. Daarom heeft elke fanfare, harmonie of brassband een specifiek ‘geluid’. Voeg daarbij het LSO, het oudste symfonieorkest van Nederland en er ontstaat zonder meer een bijzonder concert met een geheel uniek karakter.

Op 12 mei zullen Harmonie Sub Matris Tutela uit Oostrum en het Limburgs Symfonie Orkest in de Schouwburg, Venray een concert verzorgen. Dirigent is Henk Houben. Het begint om 12.00 uur.