In aanwezigheid van de nabestaanden van de mensen die op natuurbegraafplaats Weverslo zijn begraven, is het centrale herdenkingsmonument onthult. Mevrouw Maria Berkers, weduwe van Toon Berkers die als eerste is begraven op Weverslo onthulde het monument. Zij werd daarbij geholpen door wethouder Luciën Peeters van Venray en Els Peterink - Schleedoorn beheerder van Weverslo en de bedenker van het ontwerp.

Het monument met de naam ‘De Nerven’ is geheel van glas en heeft een bladvorm. Tussen de nerven van het blad staan de namen van de eerste 23 mensen die inmiddels begraven zijn op Weverslo. Iedereen die hier in de toekomst wordt begraven krijgt een naamvermelding. Zo is altijd zichtbaar wie een eeuwige rustplaats in deze natuur hebben.

Door de transparantie van de nerven blijft het contact met de natuur behouden. De nerven van het blad geven structuur; ze symboliseren de blijvende verbondenheid van de mens met de natuur. Als alle nerven gevuld zijn, ontstaat er een nieuw blad met nerven. Voor iedereen die hier begraven is, is er altijd een nerf.

Het is een groeimonument doordat er bij het ontwerp al rekening mee is gehouden dat er in de toekomst meerdere bladeren aan worden toegevoegd. Steeds in een andere bladvorm. Het herdenkingsmonument kan zo uitgroeien tot een bos van nerven gebundeld in glazen bladeren.

Aansluitend aan de onthulling was er een informatiedag op de natuurbegraafplaats. Enkele honderden bezoekers maakten kennis met het monument en kwamen zich oriënteren over de mogelijkheden van natuurbegraven op Weverslo.

Op de foto:
Luciën Peeters, Els Peterink-Schleedoorn en Maria Berkers onthullen het monument.