Waarderingspenning voor oorlogsheld

Waarderingspenning voor oorlogsheld

De 95-jarige Britse oorlogsveteraan Ken Mayhew heeft de Venrayse Waarderingspenning ontvangen. Dat gebeurde in Apeldoorn, waar de oud-militair op bezoek was. Ken Mayhew was in oktober 1944 betrokken bij de bevrijding van Venray.

Het verhaal van Ken Mayhew en de Venrayse onderscheiding is bijzonder. De Britse oorlogsveteraan was vorig jaar september in Venray bij de jaarlijkse herdenking op het Britse oorlogskerkhof. Daar viel het Henny Meijer van de veteranenorganisatie Bond van Wapenbroeders op dat de Engelsman drager is van de Militaire Willemsorde. Navraag leerde dat Ken Mayhew de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding had gekregen voor zijn optreden op 16 oktober 1944.

Die dag ging majoor Mayhew zijn soldaten van het Suffolk Regiment voor toen zij, zonder enige dekking, de Loobeek tussen Venray en Overloon overstaken om Venray bevrijden. Bij de actie sneuvelden veel soldaten en raakte Mayhew zwaargewond.

Deze week is de bejaarde oorlogsheld met zijn vrouw op bezoek in Nederland. Het paar werd onder meer ontvangen door koningin Beatrix, de Grootmeester van de militaire ridderorde.

Ken Mayhew is één van zeven nog in leven zijnde dragers van de Militaire Willemsorde. Mayhew droeg de onderscheiding op aan zijn medestrijders die tijdens de actie het leven lieten en in Venray begraven liggen.

Bij de foto: Ken Mayhew tussen Kolonel b.d. Gerrit Slots, secretaris van de Koninklijke Vereniging van Ridders Militaire Willemsorde (r.) en Henny Meijer