Zeldzame amfibieënsoorten in de Rouwkuilen Ysselsteyn

Studenten van de HAS in Den Bosch hebben bij hun training van onderzoeksvaardigheden in het natuurreservaat Rouwkuilen in Ysselsteyn vier erg zeldzame amfibieënsoorten teruggevonden. In het kader van hun studie Toegepaste Biologie krijgen ze bij het PTC+ een training in onderzoeksvaardigheden in het veld. Het in beeld brengen van de diverse amfibieën was één van de programmaonderdelen. Binnen een mum van tijd visten de studenten verschillende exemplaren van de kamsalamander, vinpootsalamander, heikikker, poelkikker en bastaardkikker uit het water. De vier staan op de rode lijst van in voortbestaan bedreigde diersoorten in Nederland. Absolute topper voor hen was de vondst van een helblauwe heikikker. Het mannelijke exemplaar van deze soort kleurt alleen tijdens de paartijd enkele dagen helblauw.
Voor veel studenten was het amfibieënonderzoek een hoogtepunt in hun studieweek.