De 20-jarige Nils Koedam uit Venray heeft zaterdag tijdens het Britisch Open Sambo zilver behaald. Dit vond plaats in Folkestone, in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, nabij Dover.

Tijdens deze finale in de klasse -100 kg kwam de Venraynaar met 6-2 voor te staan op de Brit Jonathan Heron. Deze moest hij helaas door een armklem afkloppen. Koedam kwam in de finale door eerst Artrom Krasvin met tactische punten en twee keer een houdgreep te verslaan. Daarna kon hij aantreden tegen Danny Carrott welk hij met een beenklem vroegtijdig winnend afdwong.

Van het Nederlandse Samboteam behaalde Zoë Klunder twee keer goud. In haar eigen poule -65 kg, jeugd en de poule -75 kg, jeugd, meldt de Facebookpagina van de bond.

Sambo (Russisch: ?????) is een van origine Russische vechtsport die valt te omschrijven als een Russische vorm van judo, waarbij in de variant combat-sambo stoten en trappen zijn toegestaan.

'Sambo' is een acroniem van de Russische zin 'SAMooborona Bez Oroezjia’ (??????????? ??? ??????) die zelfverdediging zonder wapens betekent. De vroegere Sovjet-Unie bestond uit vijftien republieken met elk een eigen stijl van worstelen.

Sambo komt hier als samengestelde stijl uit voort. Eerst onder de namen SAM en SAMOZ, later onder de officieel erkende naam sambo. Er bestaat in deze sport geen rangschikking in banden.

Een partij sambo duurt zes minuten. Vanuit een staande start voor beide samboka's is het de bedoeling dat de één de ander vloert met een 'perfecte werptechniek' of een greep die leidt tot opgave (submission). De partij eindigt eerder wanneer één vechter een voorsprong neemt van twaalf punten. Wanneer dit alles uitblijft, telt het hoogste aantal punten na zes minuten. Bij een gelijke stand, wordt de partij één minuut verlengd.

Foto
Nils Koedam