Venraynaar René Dericks heeft zondag zijn derde Grand Prix Artistiek gewonnen. Dericks had in de derde Grand Prix, gespeeld in De Distel in Roosendaal, geen al te beste start, maar kwam gaandeweg het toernooi weer in de vorm die hij al maanden etaleert.

Het spel kunststoten bestaat uit honderd figuren, patronen die op de biljarttafel worden gespeeld. Hoe moeilijker het figuur, hoe hoger het aantal te behalen punten. De speler heeft drie kansen om het figuur correct uit te voeren. Bij de Grand Prix worden wedstrijden in setvorm gespeeld in twee poules van zes spelers, waarvan de eerste twee naar de halve finales gaan.

René Dericks ging niet echt voortvarend van start. Vrijdagochtend verloor hij zijn eerste wedstrijd dan ook met 2-1. Dat had volgens de Limburgse biljarter een duidelijke oorzaak. ,,Donderdagavond moest ik acuut naar het ziekenhuis vanwege een zware blaasontsteking. Daar had ik vrijdag nog erg veel last van'', vertelt hij. Ondanks zijn start met verlies won Dericks uiteindelijk toch de poule door een overwinning in de laatste partij op Sander Jonen.

In het vervolg van de competitie was er weinig sprake van spanning. René Dericks liet er geen twijfel over bestaan wie de beste was in zijn halve finalepartij tegen Jop de Jong. Hij kreeg weinig tegenstand, won met 3-0 in cijfers en een percentage van 71.67 tegen 38.79. In de finale bevestigde Dericks zijn suprematie van dit seizoen door Jonen riant voor te blijven. Ook hier werd het 3-0, met een percentage van 63.41 tegen 48.37.

De uit Venray afkomstige biljarter verkeert al tijden in bloedvorm, ook de twee eerdere Grand Prix schreef hij op zijn naam. Wellicht gooit hij ook op het komende Nederlands Kampioenschap eind maart hoge ogen. ,,In aanloop hiernaar vertrek ik op 1 maart naar Mexico voor twee toernooien'', zegt Dericks. Na het NK neemt Dericks ook deel aan het Europees Kampioenschap in Duitsland.