De uit Venray afkomstige René Dericks heeft in Den Haag zijn tweede Grand Prix Artistiek gewonnen. Dericks is al tijden in topvorm, zo behaalde hij medio december zijn eerste titel bij de Grand Prix kunststoten.

Het spel kunststoten bestaat uit honderd figuren, patronen die op de biljarttafel worden gespeeld. Hoe moeilijker het figuur, hoe hoger het aantal te behalen punten. De speler heeft drie kansen om het figuur correct uit te voeren. Bij de Grand Prix worden wedstrijden in setvorm gespeeld in twee poules van zes spelers, waarvan de eerste twee naar de halve finales gaan.

Tijdens de finale was Jop de Jong zijn laatste en meest geduchte tegenstander. De jongeman uit Bathmen stuit elke keer op die ene routinier, die hem in voorgaande toernooien telkens de pas afsneed. René Dericks is mentaal en technisch sterk, kan fysiek de druk van een zwaar toernooi uitstekend aan en heeft ook de routine als belangrijk wapen.

Zo was het ook weer tijdens de finale in Den Haag: na een begin op hoog niveau waren de twee finalisten ook bij de start van de finale aan elkaar gewaagd, zo stond het 13-13 na twee figuren. Dericks sloeg zijn slag in de cruciale fase met een lange trekstoot over twee of drie banden en een doorschietstoot over vier banden. De Jong raakte door zijn eerste misser met 20-13 achterop. De mentale inzinking van zijn jonge tegenstander bood Dericks de kans om de partij uit te spelen. De partij eindigde dan ook in een ruime winst: 49-33.

Het eindcommentaar van René Dericks: ,,Het was geen geweldig toernooi voor mij in de voorronde maar alles bleef bewaard voor de halve finale en de finale. Ik ben in elk geval wederom blij met de winst, maar ik heb er diep voor moeten gaan, want Jop miste ook bijna niks. Het was een supersterke finale van allebei en winnen wordt bovendien nooit saai.''

Foto
Cor Trampe, KNBB