De uit Venray afkomstige René Dericks heeft de Grand Prix Artisitiek in Doetinchem gewonnen. In deze spelsoort, ook wel kunststoten genoemd, is hij een topspeler maar won hij nog nooit een Grand Prix.

Het spel kunststoten bestaat uit honderd figuren, patronen die op de biljarttafel worden gespeeld. Hoe moeilijker het figuur, hoe hoger het aantal te behalen punten. De speler heeft drie kansen om het figuur correct uit te voeren.

Het toernooi begon op vrijdag in De Veemarkt, waar hij zelf zijn wedstrijden speelt in het kunststoten en driebanden. Bij de Grand Prix worden wedstrijden in setvorm gespeeld in twee poules van zes spelers, waarvan de eerste twee naar de halve finales gaan. De Venrayse schilder won moeizaam zijn eerste drie wedstrijden met 2-1 in zijn poule, daarna één met 2-0 en zijn laatste partij deed er niet meer toe en verloor hij met 2-0. Hij plaatste zich als poulewinnaar voor de halve finale waarin hij Erik Vijverberg trof en hem met 3-0 versloeg. In de finale wist hij met 3-1 van Jop de Jong te winnen, nadat hij de eerste set had verloren won hij de volgende drie sets. Hierdoor won de Venrayse biljarter zijn eerste Grand Prix Artisitiek.

De mentaal sterke Dericks heeft zich in de zomermaanden goed voorbereid om voor de winst te gaan en zich verder te ontwikkelen op een hoog niveau. De winnaar had er een uitstekend gevoel bij. ,,Ik had me voorgenomen om dit jaar één Grand Prix te winnen. Dan is het natuurlijk prachtig als dat gelijk in de eerste gebeurt. En ook nog op een hoog niveau. Behalve de eerste partij, die heel slecht was, maar die ik toch nog won, heb ik hoge percentages gespeeld. In de halve finale 86 procent, in de finale 73 procent. Dat is bijna ongekend voor mijn doen, ik had het beste bewaard voor de halve finale en finale”. De 39-jarige Venraynaar zal na zijn eerste zege zeker geen gas terugnemen. ,,Begin januari spelen we weer, in Den Haag. En dan wil ik er weer staan om mee te doen voor de hoogste posities’’.