Op het Nationaal dan examen In Sporthal Hoenderdaal in Driebergen is de 14-jarige Ilja Bus lid van Taekwondo Vereniging Tong-Il Venray geslaagd voor haar zwarte band 1e dan. Voor dit door de Taekwondobond Nederland georganiseerde Nationaal dan examen hadden 130 kandidaten zich aangemeld.

Ilja die met een eerste plaats op het Zuid-Nederlands Kampioenschap stijl had laten zien dat zij klaar was voor dit examen heeft daarna alsnog een zeer intensieve voorbereidingsperiode ingezet .Tevens moeten er een aantal dan technische trainingen gevolgd worden die door de districten worden georganiseerd.

Wanneer men hieraan heeft voldaan komt met in aanmerking voor het danexamen. De zes examenonderdelen bestaande uit theorie, stijlfiguren,stap- sparring, zelfverdediging, vrij sparren en breektesten werden door de examencommissie met ruim voldoende gewaardeerd.

Dat het examen niet zomaar even behaald kan worden bewijst het feit dat maar 35% van de kandidaten uiteindelijk geslaagd is. Taekwondo vereniging Tong-il kan trots zijn op het hoge slagingspercentage van haar leden op danexamens.

Ilja ontvangt naast het Nationaal dan diploma ook het internationaal erkende WTF diploma dat wordt afgegeven door de World Taekwondo Federation.