Delen op social media kanalen

Nederlandse en Duitse militairen trainen van 6 tot en met 17 september in omgeving Noord-Brabant en Limburg tijdens oefening CERBERUS KNIFE. Luchtverdedigers van Nederland en Duitsland trainen samen in omgeving Boekel, Deurne, Gemert, Oirschot, Overloon, Uden, Venray en Vredepeel ter voorbereiding op de taak om in 2023 gereed te staan als onderdeel van NAVO’s snelle interventie-eenheid.

De NAVO kan indien nodig deze interventiemacht binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld inzetten. De oefening CERBERUS KNIFE is een binationale oefening met Nederlandse en Duitse luchtverdedigers. Doelstellingen tijdens de oefening zijn onder andere het correct kunnen uitoefenen van besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en het uitvoeren van luchtverdedigingsoperaties. De Nederlandse (NASAMS) en de Duitse (LeFlaSys) luchtverdedigingswapensystemen worden gezamenlijk ingezet.

De omgeving kan militairen tegenkomen tijdens verplaatsingen over de weg (overdag en ’s nachts), verder zal er op verschillende momenten in de oefening gevlogen worden met drones en ook een privaat-vliegtuigje zal op bepaalde momenten worden ingezet als vliegend doelaanbod. Luchtverdedigingsoefeningen spelen zich grotendeels gesimuleerd af. Na het opbouwen van de wapensystemen en het commando-element wordt er in het zogeheten ‘blik’, de containers waar de militairen zich in bevinden, gesimuleerde luchtverdedigingstrainingen uitgevoerd.

Er wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie in civiel terrein (m.u.v. militaire oefenterreinen). In oktober dit jaar zal er met de wapensystemen gevuurd worden op een schietterrein op Kreta, Griekenland.

Door de omgeving actief te informeren probeert Defensie de omgeving bewust te maken van de militaire aanwezigheid. Mocht er tijdens de oefening schade ontstaan dan kan men e-mailen met sectie communicatie DGLC via DGLC.SIE.COM@mindef.