Delen op social media kanalen

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft maandag de stoffelijke resten geborgen van een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Het veldgraf werd bij toeval gevonden bij Best, in de buurt van de landingsterreinen van de Amerikaanse 101st Airborne Division. De divisie werd hier in september 1944 gedropt voor operatie Market-Garden.

Een militair van het BIDKL graaft staand tussen de bomen voorzichtig grond uit het veldgraf. Alles wijst erop dat de soldaat om het leven kwam tijdens gevechten met de Amerikaanse luchtlandingstroepen. In de middag van 17 september 1944 landde het 502nd US Parachute Infantry Regiment bij het punt waar de rijksweg tussen Eindhoven en Best het Wilhelminakanaal passeert. Het innemen van deze brug was een vitaal onderdeel van Market-Garden. Best werd echter onverwacht zwaar verdedigd door Duitse troepen en vormde het toneel van zware gevechten. De Duitsers bliezen de brug, een dag na de landing, op voor de ogen van de Amerikanen.

De Duitse soldaat is destijds begraven op de bodem van een schuttersput. Er werden geen uitrustingsstukken gevonden, alleen een flinke hoeveelheid Duitse patronen en een half herkenningsplaatje. Alle vondsten worden verder onderzocht in het BIDKL-laboratorium op de Dumoulinkazerne in Soesterberg. Onderzoek in het Bundesarchiv in Berlijn moet duidelijk maken van wie het herkenningsplaatje was.

De stoffelijke resten worden uiteindelijk herbegraven op de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn, meldt het Ministerie van Defensie.

Foto
Archief Omroep Venray