Delen op social media kanalen

Taurus MilieuTechniek is een metaalverwerkend bedrijf in Ysselsteyn dat momenteel flink aan de weg timmert. Recent is er een lasersnijmachine geleverd die heel veel tijd bespaart in het productieproces. Commercieel directeur en hoofd productieontwikkeling Peter Klomp geeft aan dat deze nieuwe machine veel slijp en -schuurwerk uit handen neemt. Het meeste materiaal dat Taurus MilieuTechniek hierop snijdt is 1,5 tot 6 mm dik. Braamloos snijden kan echter ook tot 15 mm staal en 8 mm RVS.

In het familiebedrijf werken inmiddels 8 personen waaronder 3 zonen van Peter Klomp, de oprichter van het bedrijf. Met een eenvoudige slijptol en een zaagmachine begon hij ruim 20 jaar geleden met het maken van machines die hout tot pellets persen. Geleidelijk aan zijn deze machines doorontwikkeld tot droogmachines voor verschillende producten. Zo werd de basis gelegd voor het huidige bedrijf, dat sinds 2012 droogmachines ontwikkelt en bouwt voor de agrarische sector. Ook worden ze ingezet in de waterzuiveringssector voor het drogen van rioolslib.

De droogmachines van Taurus onderscheiden zich door een systeem voor warmte-opwekking, dat in samenwerking met het Duitse energiebedrijf RWE is ontwikkeld. Er is maar een kwart zoveel energie nodig als bij de biomassaketels en is er geen CO2-uitstoot.

Taurus is de enige fabrikant in Europa die dit gepatenteerde systeem heeft. Het is nu zover doorontwikkeld. In 2,5 jaar tijd moeten er 35 machines geleverd worden.

De droogmachines zijn 16 meter lang, 8 meter hoog en 3 meter breed en worden in delen opgebouwd om ze te kunnen transporteren. Op de eindbestemming worden ze gemonteerd en geinstalleerd, zodat ze plug & play kunnen draaien. Vochtige massa’s worden omgezet in handzame, droge pellets.

De lasersnijmachine van Turkse makelij (Baykal) is sinds de jaarwisseling operationeel en wordt vrijwel dagelijks gebruikt. Het allergrootste voordeel is dat kraspen en rolmaat niet meer nodig zijn. De nauwkeurigheid van de laser is fantastisch, aldus Peter Klomp. De machine is geleverd door Machinehandel Overmars. Ook is er een 4-rollen platenwals (2 meter op 10 mm) van het merk Akyapak gekocht. Door de aanschaf van beide machines kan er nu veel efficiënter en nauwkeuriger gewerkt worden.

Foto
Janno Nivergall via Pixabay
Bron
Metaalnieuws.nl